Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Διδώ Σωτηρίου, Αφιέρωμα Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης (30 Νοεμβρίου 2009) για τα 100 χρόνια από τη γέννησή της/ Αφιέρωμα της εκπομπής Μονόγραμμα (Ψηφιακό αρχείο της ΔΤ<ΕΡΤ>)/Η Εκπομπή Νυχτερινός επισκέπτης φιλοξενεί τη Διδώ Σωτηρίου (Ψηφιακό αρχείο της ΔΤ<ΕΡΤ>)






Για να δείτε όλη την εκπομπή Μονόγραμμα που είναι αφιερωμένη στη Διδώ Σωτηρίου, πατήστε εδώ 
http://www.hprt-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=7839&tsz=0+

Η πεζογράφος μιλά για τις επιρροές που άσκησε στο έργο της η ζωή της στη Μικρά Ασία, για τα γεγονότα του 1922 και τη Μικρασιατική Καταστροφή, για τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων και την εγκατάστασή της στην Αθήνα. Παρουσιάζονται αποσπάσματα από τα σημαντικότερα έργα της, ενώ η ίδια η συγγραφέας αναλύει το περιεχόμενο των βιβλίων της, με παράλληλη αναφορά στα βιώματά της από την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά, της Κατοχής και της απριλιανής δικτατορίας. 
.

Για να δείτε την εκπομπή Νυχτερινός επισκέπτης με καλεσμένη τη Διδώ Σωτηρίου, πατήστε εδώ.
http://www.hprt-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=4699&tsz=0&act=mMainView

Τη συγγραφέα σημαντικών μυθιστορημάτων με πηγή τη ζώσα ελληνική ιστορία, Διδώ Σωτηρίου, φιλοξενεί στην εκπομπή του Νυχτερινός επισκέπτης ο δημοσιογράφος Άρης Σκιαδόπουλος. 
Η μεταξύ τους συζήτηση περιστρέφεται τόσο γύρω από τα βιβλία της, που έχουν εκδοθεί σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στην Τουρκία, όσο και στον πόνο που της προκάλεσε η θύμηση όλων των στιγμών της Μικρασιατικής Καταστροφής, που τόσο έντονα έχει χαραχτεί στη μνήμη της. Μιλά με συγκίνηση για τη ζωή της στην Ελλάδα μετά τα γεγονότα της Σμύρνης, για την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής και την περιπέτειά της με το θέμα της αδερφής της και τον Μπελογιάννη. Περιγράφει την ενασχόλησή της με τις εκδόσεις και την πορεία της στο περιοδικό «ΓΥΝΑΙΚΑ» καθώς και τη σχέση της με την Άλκη Ζέη. Κλείνοντας, γίνεται αναφορά στο μονόπρακτό της «Οι μηχανισμοί» και στη βράβευσή της με το βραβείο ΙΠΕΚΤΣΙ. Το σημαντικό που αποκόμισε από όλα όσα είδε, έγραψε και έζησε είναι πόσο σημαντικό ρόλο έχει στη ζωή του ανθρώπου «ο φόβος του φόβου». 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου